نقش مواد مغذی در ناباروری
پس از آگاهی از اینکه چاقی و لاغری مفرط هر کدام میتوانند خطر ناباروری را افزایش دهند و داشتن 25% توده چربی برای باروری لازم است، اکنون نوبت آن میرسد که به بررسی غذاهای مفید و مضر در باروری بپردازیم. از آنجایی که حساسیت به انسولین در باروری بسیار حائز اهمیت است و میتواند تحت تأثیر عوامل غذایی قرار گیرد، بیشتر توصیههای غذایی بر اساس اثری که بر حساسیت به انسولین دارند، شکل میگیرند.
در ادامه به مبحث درشت مغذیها (کربوهیدرات، پروتئین و چربی)، ریز مغذیها (ویتامینها و مواد معدنی) و اثراتی که میتوانند بر باروری داشته باشند، میپردازیم.
درشت مغذی ها
کربوهیدراتها
از آنجایی که میزان قند خون میتواند بر ناباروری مؤثر باشد، نوع و مقدار کربوهیدرات دریافتی حائز اهمیت خواهد بود. کربوهیدراتها را میتوان به دو دسته کربوهیدراتهای پیچیده (غلات شامل نان، برنج، ماکارونی، رشته و میوهها و سبزیجات) و کربوهیدراتهای ساده (قند، شکر، شکلات و...) تقسیمبندی کرد. کربوهیدراتهای پیچیده به دلیل اینکه به جز مواد قندی، حاوی ترکیبات دیگری از جمله فیبرها هستند، قند خون را به تدریج بالا میبرند، بر خلاف قندهای ساده که به سرعت جذب شده و سبب افزایش سریعتر قند خون میشوند. مطالعه انجام شده در سال 2009 در بوستون حاکی از این بود که افزایش میزان مصرف کربوهیدراتها به خصوص کربوهیدراتهای ساده به صورت مستقیم با ناباروری در ارتباط هستند.
پروتئینها
مطالعات نشان دادهاند که مقدار و نوع پروتئین مصرفی در حساسیت به انسولین مؤثر است. منابع تأمین پروتئین غذایی را میتوان به دو دسته عمده پروتئینهای گیاهی و حیوانی تقسیم بندی کرد. منابع پروتئین حیوانی عبارتند از: لبنیات، تخممرغ، گوشت سفید (ماهی، مرغ و سایر پرندگان) و گوشت قرمز (گاو، گوسفند و...) و منابع پروتئین گیاهی عبارتند از: حبوبات، مغزها و سویا.
رژیم غذایی کمکالری و پرپروتئین با وجود کاهش وزن در زنان، اثری بر زنان نابارور مبتلا به PCOS (سندرم تخمدان پلیکیستیک) نشان نداده است. مطالعه انجام شده در سال 2008 بر 116000 زن در بوستون نشان داد زنانی که از پروتئینهای گیاهی استفاده میکردند، به دلیل مصرف چربی کمتر، نسبت به زنانی که از گوشتهای قرمز استفاده میکردند، بیشتر در خطر ناباروری قرار داشتند. از سوی دیگر مصرف پروتئینهای گیاهی و ماهی، میزان حساسیت به انسولین را در این زنان افزایش داد. شایان ذکر است که مفید بودن هر چیز نباید سبب شود که در مصرف آن زیادهروی کنیم. چرا که هر چیز مفیدی در صورت زیادهروی میتواند عوارضی را به دنبال داشته باشد. برای مثال با اینکه مصرف سویا در افزایش احتمال باروری مفید است؛ اما مطالعات انجام شده در مردان حاکی از آن است که مصرف زیاد سویا به دلیل وجود ترکیباتی از جمله ایزوفلاونها، سبب کاهش غلظت اسپرم و افزایش خطر ناباروری میشود. توصیه سازمان غذا و دارو (FDA)، مصرف حداکثر 25 گرم سویا در روز است.
چربیها
مطالعه انجام شده در سال 2013 در بوستون حاکی از این بود که در افراد با وزن های متفاوت، مصرف بالای اسیدهای چرب اشباع و ترانس به جای اسیدهای چرب غیر اشباع (روغنهای مایع) و منابع کربوهیدراتی، میزان خطر ناباروری را 2 برابر افزایش میدهد. یکی از دلایل ذکر شده برای این موضوع، افزایش مقاومت به انسولین در نتیجه مصرف اسیدهای چرب ترانس است. مطالعه انجام شده در امریکا (2011) نشان داد که مصرف غذایی اسیدهای چرب ترانس، سبب افزایش این نوع از چربیها در ساختمان اسپرم شده و با کاهش غلظت اسپرم مرتبط است.
جایگزین کردن چربیهای جامد با روغنهای مایع در کنار انرژی دریافتی متناسب با نیاز بدن، میتواند به افزایش باروری کمک کند. از جمله اسیدهای چرب مناسب، امگا 3 یا روغن ماهی است. بنابراین مصرف 3-2 بار درهفته ماهی (البته ماهیهای عاری از آلودگی فلزات سنگین موجود در دریاها) میتواند مفید باشد.
بر اساس آنچه در خصوص ویژگی غذاها و کاربرد آنها در درمان ناباروری در بخش طب سنتی اشاره خواهد شد، ماهی قادر به افزایش حجم مایع منی است که احتمالاً به معنی افزایش تعداد اسپرمها نیز میباشد. اما باید توجه کرد که ماهی دارای مزاج سرد و تر است لذا در افرادی که دارای مزاج یا سوءمزاج سرد و یا مرطوب و یا سرد و مرطوب هستند باید با مصلحات یعنی اصلاح کنندههای سردی و تری، استفاده شود که به این منظور میتوان از ادویهجات گرم و خشک مانند زعفران، دارچین، فلفل و زنجبیل استفاده نمود. بهعلاوه کباب کردن و سرخ کردن ماهی سبب کاهش رطوبت آن شده و در افرادی که مزاج مرطوب دارند، توصیه میشود که به این شکل استفاده کنند و از مصرف ماهی آبپز اجتناب کنند. البته باید سرخ کردن با روغنهای مناسب و حرارت ملایم و مدت زمان طولانی انجام شود تا رطوبتهای لزج از ماهی خارج شود. نکته دیگر این است که ماهیهای جنوب نسبت به ماهیهای شمال از شدت سردی کمتری برخوردارند. و اما در افرادی که به دلیل سوءمزاج گرم و خشک دچار ناباروری شدهاند ماهی بدون استفاده از مصلحات هم قادر به افزایش تولید منی و هم به دلیل سردی و تری قادر به جبران سوءمزاج گرم و خشک خواهد بود. اما نکته بسیار مهم این است که در تمام انواع سوءمزاجها باید بیمار بهطور پیوسته توسط متخصص طب سنتی مورد ارزیابی قرار گیرد تا حد تعادل رعایت شود زیرا افراط در مصرف غذاها و داروها با مزاجی خاص میتواند سوءمزاج را به سمت مخالف تغییر دهد. مثلاً افراط در مصرف مواد غذایی و داروهای سرد و تر میتواند سوءمزاج گرم و خشک را تبدیل به سوءمزاج سرد و تر کند.
اسیدهای چرب ترانس در چه غذاهایی وجود دارند؟
روغنهای جامد، لبنیات پرچرب و گوشتهای پرچرب از منابع اصلی اسیدهای چرب ترانس هستند.
روشهای مناسب استفاده از چربیها
براى تهیه خوراکیهاى معمولى، گوشت قرمز یا پرنده و یا ماهى به جاى اینکه در روغن گیاهى یا کره سرخ شوند، با کمى آب و روغنهای گیاهی بخارپز شوند. میتوان مرغ و ماهى را در سرکههایى که با سبزیهاى معطّر خوشبو شدهاند و یا حتى در آبى که پس از پختن سبزیها باقى مىماند طبخ نمود.
نکته: اگر مزاج فرد سرد و تر باشد باید به جای بخارپز کردن با کمی روغن تفت داده شود. و نیز در سردمزاجان استفاده از سرکه توصیه نمیشود.
سس سالاد را افراد خودشان درست کنند. به این ترتیب نوع و مقدار چربى که در سس سالاد مصرف مىشود معلوم و مشخص است. در اغلب موارد مقدار روغن گیاهى که براى تهیه سس مصرف مىشود ممکن است به نصف کاهش یابد و مقدار سرکه یا آب لیموترش تازه آن را به همان مقدار میتوان افزایش داد. سس با روغنهای گیاهى مانند کنجد، زیتون و سرکه یا آب لیموى بیشتر ممکن است، سس با طعم دلخواه نباشد ولى سالمتر خواهد بود.
اصولاً در روغنهاى گیاهى در اثر حرارت زیاد یا جوشیدن تغییراتى ایجاد مىشود و اگر قصد بهرهگیرى از خواص بسیار مهم این روغن را داشته باشیم باید خام مصرف شوند و بههرحال توجه شود که پس مانده روغنهاى گیاهى، پس از سرخ شدن مواد غذایى، براى سلامتى مضر هستند.
در مواردى که در نظر است حتى به مقدار کمى روغن مصرف شود، روغن کنجد خام، روغن زیتون خام طبیعى یا روغن گردو خام مناسبترین روغنهایى هستند که ممکن است مصرف شود. این روغنها طعم و عطر بسیار مطبوعى دارند و در نتیجه در هر مورد کافى است مقدار کمى از آنها به غذا اضافه شوند.
اسیدهاى چرب غیر اشباع موجود در روغن زیتون مىتواند باعث حفظ ساختار غشاى سلولهاى مغزى شوند. مواد آنتىاکسیدان خصوصاً ویتامین E موجود در روغن زیتون از ایجاد رادیکالهاى آزاد و فرآیند اکسیداسیون جلوگیرى مى کند.
ترکیبات آنتی اکسیدانی
رادیکالهاى آزاد اکسیژن بهعنوان یک عامل بسیار مهم در اختلال عملکرد اسپرم شناخته شده اند. اگر چه این رادیکالها در بسیارى از فعالیتهاى فیزیولوژیکى اسپرماتوزوآ دخیل هستند، افزایش بیش از حد آنها باعث تخریب DNA اسپرم و در نتیجه مرگ سلولى مىگردد. از فاکتورهاى مؤثر در افزایش میزان رادیکالهاى آزاد، مىتوان به کاهش آنتىاکسیدانها اشاره کرد. پلاسماى مایع منی حاوى یک سرى آنتىاکسیدانهاى آنزیمى شامل سوپراکسید دسموتاز، کاتالاز، گلوتاتیون پراکسیداز و یک سرى آنتىاکسیدانهاى غیر آنزیمى مانند ویتامین E و C، پیروات، گلوتاتیون و کارنیتین مىباشد. ویتامینC، آنتىاکسیدان اصلى در پلاسماى مایع منی فرد بارور است که حدود 65% ظرفیت آنتىاکسیدانى را تشکیل مىدهد و غلظت آن در پلاسماى مایع منی 10 برابر پلاسماى خون است.
ترکیبات آنتیاکسیدانی مانند ضد زنگ در بدن عمل میکنند. همانگونه که آهن وقتی در مجاورت هوا و رطوبت قرار میگیرد، به مرور آسیب میبیند، سلولها و بافتهای بدن نیز با گذشت زمان فرسوده شده و آسیب میبینند. بنابراین همانگونه که از ضد زنگ برای محافظت وسایل آهنی استفاده میشود، باید از ترکیبات محافظتکنندهای به نام آنتیاکسیدانها برای جلوگیری از آسیب به سلولهای بدن نیز استفاده شود.
ترکیبات آنتیاکسیدانی شامل برخی از ویتامینها (کاروتنوئیدها، C و E) و مواد معدنی (روی، سلنیوم، مس، منگنز)، پلیفنولها و... هستند که از سلولهای بدن در برابر اکسیداسیون محافظت میکنند.
در برخی از ناباروریها با وجود تعداد کافی اسپرم در مایع منی، پایین بودن کیفیت اسپرم سبب ناباروری شده است. ترکیبات آنتیاکسیدانی بر کیفیت اسپرم و مایع منی بسیار مؤثرند. بنابراین استفاده از مواد غذایی که حاوی ترکیبات آنتیاکسیدانی هستند، برای افزایش قدرت باروری حائز اهمیت است.
میوهها و سبزیجات غنی از ترکیبات آنتیاکسیدانی هستند. گوجه فرنگی، اسفناج، هویج، مرکبات، تمشک، انبه و... مثالی از منابع آنتیاکسیدانی هستند. بنابراین مصرف آنها بهتر است به شکل خام و تازه باشد. بهتر است سیگار و الکل که سبب آسیب به اسپرم میشوند، با آنتی اکسیدانها جایگزین شوند.
انار یک منبع غنى ویتامین C است. فعالیت آنتىاکسیدانى در ترکیبات فنلى مشتق از انار و ویتامین C گزارش شده است. آنتىاکسیدانهاى انار قوىتر از بسیارى از آنتىاکسیدانهاى دیگر مثل ویتامین E وC، کوآنزیم 10Q و آلفالیپوئیک اسید است. سطح آنتىاکسیدانها در انار بیشتر از آب میوههاى دیگر مثل توت سیاه، تمشک و پرتقال است. قسمتهاى مختلف انار فعالیت آنتىاکسیدانى معنىدارى را در تمام آزمایشاتRicci و همکارانش نشان داد. در واقع فعالیت در آب بیشتر از دانه بود و به نظر مىرسد این اختلاف ناشى از وجود تانن در آب انار باشد. فعالیت آنتىاکسیدانى انار به دلیل حضور اسید آسکوربیک و ترکیبات فنلى از قبیل پونیکالاژین، پونیکالین، گالیک اسید، لاجیک اسید و آنتوسیانینها است. ROS (Reactive Oxygen Species) با عبور از غشاء باعث کاهش اکىوالانهاى احیاء در اسپرم مىشود. متعاقب آن پراکسیداسیون غشاى اسپرم افزایش مىیابد. نتیجه این تغییرات کاهش در تعداد و تحرک و مورفولوژى اسپرم است.kao SH و همکارانش رابطه معکوسى را بین استرس اکسیداتیو و تحرک اسپرم یافتند. مطالعات Ollero و همکاران نشان داده است که آسیب ایجاد شده بوسیله رادیکالهاى فعال اکسیژن ROS در اسپرم انسان یکى از علل اصلى نابارورى مردان است و نتیجه گرفتند که تولید ROS بوسیله اسپرمهاى معیوب با میزان و کیفیت تحرک اسپرمها ارتباط عکس دارد. بین تغییرات ایجاد شده در پارامترهاى بارورى مردان نابارور و سطح بالاى ROS ارتباط معنىدارى مشاهده گردید بعلاوه بین کاهش ظرفیت تام آنتىاکسیدان TAC پلاسماى سمینال با کاهش کیفیت اسپرم نیز ارتباط نزدیکى وجود داشت. به علت تولید بیش از حد ROS آسیب ایجاد شده در غشاى اسپرم منجر به کاهش تحرک اسپرم، غیر فعال شدن آنزیمهاى گلیکولیتیک و آسیب غشاى آکروزومى، اکسید شدن DNA و در نهایت باعث ناتوانى اسپرم در بارورى تخمک و ایجاد یک حاملگى مؤثر مىشود. Achary و همکاران اثر ویتامینC وE بر اسپرماتوژنز در موش را بررسى کردند و شاهد افزایش تعداد اسپرم، کاهش درصد اسپرمهاى غیرطبیعى و افزایش فعالیت آنتىاکسیدانى بودند. مطالعه Turk و همکاران که در آن اثر آب انار بر پارامترهای اسپرم موش را بررسی کردند، مشخص نمود که مصرف آب انار رقیق نشده باعث افزایش چشمگیر پارامترهاى اسپرم نظیر تحرک و مورفولوژى طبیعى و غلظت اسپرم ناحیه اپیدیدیم مىشود. البته این گروه از کنسانتره آب انار که داراى مواد افزودنى و نگهدارنده است استفاده نموده بودند ولى در مطالعه اسماعیلزاده و همکاران و نیز سرخوش و همکاران از آب انار خالص رقیقشده و تازه استفاده شده است. نتایج حاصل از این مطالعات نشان داد که آب انار در بهبودى تمام پارامترهاى اسپرم بخصوص مورفولوژى نقش مؤثر دارد و بیان شده احتمالاً از آنجا که آب انار حاوى ترکیبات آنتىاکسیدانى است مىتواند در تصحیح و ترفیع خسارات ناشى از رادیکالهاى آزاد مؤثر باشد. بنابراین، مصرف آب انار جهت افراد با نمونه هاى اسپرمى غیرطبیعى توصیه مى شود.
عسل آنتی اکسیدان قوی
عسل طبیعى رادیکالهاى آزاد مولکولى در میان سلولهاى بدن را محاصره و از محیط سلولى خارج مىکند. این رادیکالهاى آزاد موجب تخریب سلولى شده و عامل بازدارنده فعالیت سالم سلولى است. عسل همان کارى را مىکند که هویج و سبوس و بسیارى از میوهجات و سبزیجات مانند کاهو، کدو، کلم، اسفناج، سویا، مواد فیبردار و سلولزى انجام مىدهند. عسل طبیعى آنتىاکسیدان نیرومندى است و همانند خرما، انگور و مرکبات مخصوصاً لیموترش و لیموشیرین، عوامل اکسیدکننده عناصر حیاتى سلولها را خنثى کرده، آنها را از محیط سلولى خارج مىسازد.
عسل شامل آنتىاکسیدان فلاونویید نیز مىباشد عسلى که رنگ آن کمى تیرهتر است، بهویژه عسلى که از گلهاى گندم سیاه درست شده باشد حاوى مقادیر بیشترى آنتىاکسیدان نسبت به سایر انواع عسلها مىباشد. هم چنین عسل خام و عسلى که تحت فرآیندهاى شیمیایى قرار نگرفته باشد، داراى مزایاى بیشترى نسبت به انواع مشابه خود مى باشد.
مکملهای شبه ویتامینی با خاصیت آنتی اکسیدانی
آرژینین
آرژینین از جمله اسیدهای آمینه ای است که بسیاری از ورزشکاران برای تقویت عضلات از آن استفاده میکنند. آرژینین در بدن به اکسید نیتریک تبدیل شده و سلولهای بدن را در برابر اکسیده شدن، محافظت میکند. برخی از مطالعات حاکی از اثرات مفید مصرف آرژینین بر غلظت اسپرم و تحرک آن بودهاند؛ در حالی که برخی دیگر، اثرات درمانی برای مکمل یاری با آرژینین مشاهده نکردهاند. در جمع بندی این مطالعات میتوان گفت در حال حاضر، شواهد قوی در خصوص مزایای مصرف آرژینین به صورت مکمل بر افزایش قدرت باروری وجود ندارد و نیاز به مطالعات بیشتری میباشد. اما مصرف مواد غذایی حاوی آرژینین به دلیل داشتن همزمان سایر مواد مغذی میتواند در جهت درمان، کمک کننده باشد.
منابع غذایی: آجیل، تخم آفتابگردان، کنجد، برنج قهوهای، نارگیل، بلوط، شکلات، جو و انواع گوشتها.
توجه: نارگیل و شکلات حاوی اسیدهای چرب اشباع نیز هستند و میتوانند از این جهت اثر منفی بر باروری داشته باشند؛ بنابراین در مصرف آنها نباید زیادهروی شود. در دیدگاه طب سنتی ایرانی نیز افراط در مصرف هر ماده غذایی که دارای یک یا دو کیفیت غالب باشد مثلاً گرم یا گرم و خشک باشد و به عبارتی معتدل نباشد، میتواند منجر به ایجاد سوءمزاج در بدن شود. افراط در مصرف نارگیل و شکلات نیز به دلیل گرمی و خشکی، میتواند منجر به سوءمزاج گرم و خشک در بدن شود؛ همانطور که در بحث طب سنتی ذکر خواهد شد، یکی از دلایل ناباروری در زنان و مردان مبتلا بودن به انواع سوءمزاجهاست.
کارنیتین
کارنیتین در دسته شبه ویتامینها قرار دارد و از دو اسید آمینه لیزین و متیونین تشکیل شده است. در مقایسه مردان نابارور با مردان بارور، مشاهده شده است که سطح کارنیتین مایع منی در مردان نابارور کمتر است. مطالعات حاکی از این هستند که کارنیتین میتواند منبع انرژی برای اسپرم باشد و بر غلظت، تعداد، تحرک و شکل ظاهری اسپرم اثر بگذارد. از جمله منابع غذایی کارنیتین میتوان به انواع گوشتها و لبنیات اشاره کرد.
کیوتن (Q10)
از جمله شبه ویتامینهای محلول در چربی است که اثرات آنتیاکسیدانی از آن مشاهده شده است. یک مطالعه مروری در سال 2009 به جمع بندی اثرات کوآنزیم Q10 بر باروری در مردان پرداخت. این جمع بندی حاکی از این بود که مصرف کوآنزیم Q10 سبب افزایش غلظت Q10 در مایع منی و تحرک اسپرمها شده و قدرت باروری اسپرمها را افزایش می دهد. از جمله منابع غذایی Q10 میتوان به روغن ماهی و گوشت احشاء (دل، قلوه و جگر) و آجیل ها اشاره کرد.
ریزمغذی ها
مواد معدنی مؤثر بر قدرت باروری
روی
روی در باروری مردان نسبت به زنان نقش مهمتری دارد. غلظت روی در بافتهای تناسلی مردان بویژه در بافت پروستات که مسئول اصلی غلظت روی در منی است، نسبت به سایر بافتها و مایعات بدن انسان بیشتر است. ارتباط بین غلظت روی در پلاسمای اسپرم و شاخصهای باروری اسپرم روشن نیست. مطالعات نشان دادهاند که غلظت روی در پلاسمای اسپرم مردان کم بارور در مقایسه با مردان بارور، پایینتر است. روی در تمامی مراحل باروری در آقایان از جمله متابولیسم و تعادل هورمونی، عملکرد غده پروستات، تشکیل و تحرک اسپرم تأثیر دارد. کمبود روی در بدن میتواند به اشکال مختلف نمایان شود که کاهش مقدار هورمون تستوسترون و کاهش تعداد اسپرمها از این جمله این موارد است. همچنین کمبود روی در زنان میتواند سبب اختلال در هورمونهای جنسی شود.
منابع غذایی روی: انواع گوشتها و غذاهای دریایی. خوردن روزانه حدود 80 عدد تخم کدو حلوایى درشت برای دریافت روى کافی است.
مس
مس ارتباط تنگاتنگی با متابولیسم استروژن دارد و برای باروری زنان و حفظ بارداری مورد نیاز است. عدم تعادل آن میتواند باعث مشکلات مختلف در دستگاه تناسلی زنانه و ایجاد ناراحتیهایی از قبیل سندرم قبل از قاعدگی، کیست تخمدان، ناباروری، سقط جنین، اختلالات جنسی و غیره شود. در مردان، فلز روی برای تولید اسپرم نیاز است و عدم تعادل مس، تأثیر مستقیم بر عملکرد فلز روی گذاشته و منجر به کاهش میل و تواناییهای جنسی در مردان می شود.
منابع غذایی مس: جگرگاو، قلوه، شکلات، مغزها (گردو، بادام، پسته و...)، حبوبات و میوه های خشک.
سلنیوم
اثرات سلنیوم در باروری، بیشتر در مردان بررسی شده است. مطالعات حاکی از این است که کمبود سلنیوم در بدن، کاهش قدرت باروری در مردان را بهدنبال خواهد داشت. سلنیوم در تولید هورمون تستوسترون شرکت کرده و با کاهش میزان سلنیوم در بدن، تحرک اسپرمها به میزان قابل توجهی کاهش مییابد که نتیجه آن، ضعف و تغییر شکل قسمت انتهایی اسپرمها میباشد. سلنیوم با خاصیت آنتیاکسیدانی خود سبب محافظت در برابر آسیب به اسپرمها شده و بر تحرک اسپرم مؤثر است. مطالعه ای در سال 2012 نشان داد که سطح مس، روی و سلنیوم در سرم و مایع فولیکولی زنان تحت باروری خارج رحمی، کم است و استفاده از مکمل این مواد معدنی می تواند کمک کننده باشد. مطالعات اخیر وجود دو ترکیب سلنو پروتئینی خاص را در اسپرم به اثبات رسانده است. یکی از آنها گلوتاتیون پراکسیداز می باشد که در هسته اسپرم می باشد که کاربرد ساختاری و آنزیماتیک دارد.
منابع غذایی سلنیوم: قلوه، جگر، انواع گوشتها، مغز تخم آفتابگردان بو داده، جگر مرغ پخته، آرد گندم کامل با سبوس، اعضاى تودلى نظیر سیراب و شیردان معمولاً سلنیوم زیاد دارند. بیشترین مقدار سلنیوم سبزیجات در سیر است.
ویتامین های مؤثر بر قدرت باروری
انواع ویتامینها براى رشد، توالد و تناسل، تشکیل مواد داخل سلولها، و نسوج اعصاب، عامل اساسى و کمککننده و ضرورى هستند.
ویتامینهای گروه B
اسید فولیک و سایر ویتامینهای گروه Bبا قدرت باروری و سقط خودبخودی در ارتباط هستند. ویتامینهای گروه B سبب تنظیم چرخه قاعدگی شده و میزان باروری را افزایش میدهند. مطالعه انجام شده بر 18555 زن نشان داد که استفاده از مولتی ویتامین سبب کاهش ناباروری تخمک میشود. در زوجینی که از روش باروری خارج رحمی استفاده میکردند، میزان موفقیت بارداری با میزان ویتامین B9 و B12 سرم ارتباط مستقیمی را نشان داد. البته در برخی مطالعات، ارتباطی بین موفقیت در باروری خارج رحمی و سطوح ویتامینهای B9 و B12 مشاهده نشد. بنابراین برای روشن شدن موضوع در این خصوص، نیاز به مطالعات بیشتری وجود دارد. مطالعات انجام شده در خصوص ویتامین B12 بر باروری مردان حاکی از این است که کمبود ویتامین B12، سبب کاهش تعداد و تحرک اسپرم میشود.
ویتامین C
ویتامین C از جمله ویتامینهای ضروری برای باروری است. این ویتامین در تولید اسپرم تأثیرگذار است، از جمع شدن آنها در یک نقطه جلوگیری کرده و آنها را وادار به حرکت میکند. همانگونه که در ابتدای فصل به آن اشاره کردیم، آلاینده های شیمیایی یکی از عوامل اثر گذار بر ناباروری میباشند که ممکن است باعث کاهش تعداد اسپرم شوند. در مطالعات نشان داده شده است که ویتامین C باعث ترمیم آسیب وارد شده به اسپرم تا حدود 91 % می شود. ویتامین C باعث کاهش چسبندگی اسپرمها به یکدیگر و کاهش اشکال غیرطبیعی اسپرمها میشود. در یک مطالعه نشان داده شد که مصرف ویتامین C با مقدار 1000 میلی گرم در روز، در طی یک هفته تعداد اسپرم ها را به 140% مقدار قبل از مصرف ویتامین افزایش داده است.
منابع غذایی: فلفل دلمهای، مرکبات، کلم بروکلی و بروکسل، توت فرنگی و سایر میوهها و سبزیجات.
همانطور که قبلاً بیان شد، انار یک منبع غنى ویتامین C است. فعالیت آنتىاکسیدانى در ترکیبات فنلى مشتق از انار و ویتامین C گزارش شده است.
ویتامین E
ویتامین E، از جمله ویتامینهای محلول در چربی است که نقش مهمی در متعادل کردن تولید هورمونها و حمل اکسیژن به اندامهای جنسی دارد. مطالعات نشان دادهاند که ویتامین E میتواند قدرت اسپرم را 2.5 برابر افزایش دهد. در دو بررسی نشان داده شد که ویتامین E قدرت باروری مردان را 20% افزایش می دهد که این افزایش شانس باروری، حتی بالاتر از افزایش شانس باروری است که با روشهای کمک باروری ایجاد میشود. این ویتامین برای سلامت و تحرک اسپرم بسیار مفید است. در مطالعهای که به بررسی همزمان مکملهای ویتامین C و E در مردان نابارور پرداختند، مشاهده شد که مکمل یاری با ویتامین E به تنهایی، از مصرف توأمان ویتامین C و E بر کیفیت و تحرک اسپرم مؤثرتر است.
بیش از 50 درصد مردانى که به بیمارى دیابت مبتلا هستند دچار مشکل نعوظ مى باشند زیرا به علت حمله رادیکالهاى آزاد به شریان، خون کافى به آلت تناسلى آنها نمىرسد. محققان توصیه مىکنند اگر مقدار کافى ویتامینE در رژیم غذایى خود مصرف کنند با احتمال زیاد به افزایش جریان گردش خون در شریانها کمک مىکند. ویتامین E به تنهایى بسیار مفید است ولى اگر مخلوط با ویتامین C مصرف شود اثرش خیلى بیشتر است. یعنى اگر ویتامینE در اثر حمله رادیکالهاى آزاد اکسیده شده باشد و نتواند تاب مقاومت بیاورد ویتامین C به آن کمک مى کند و توانایى ویتامین E را به آن باز مى گرداند.
توجه به دو مطالعه فوق نشان میدهد برای افزایش کیفیت و تحرک اسپرم، ویتامین Eبه تنهایی مؤثرتر است و برای رفع اختلال نعوظ در بیماران دیابتی مصرف توأمان ویتامین C و E، مفیدتر است.
منابع غذایی ویتامین E: ویتامینE بطور گسترده اى در نسوج گیاهى و حیوانى یافت مىشود و برگهاى سبز گیاهان و چربى موجود در جوانه گندم و سایر غلات منبع غنى ویتامین E هستند. در کلم بروکلى و کلم تکمهاى و اسفناج نیز ویتامین E وجود دارد. شیر، کره، تخممرغ و جگر نیز مقدار قابل ملاحظهاى ویتامین E دارند. انواع روغنها مانند روغن ذرت، روغن آفتابگردان، روغن گلرنگ، روغن کنجد و روغن پنبه، زرده تخممرغ و مغزها، مانند مغز تخم آفتابگردان، مغز گردو، مغز بادام، مغز فندق، مغز بادام هندى و نیز جوانه گندم و سبوس برنج دارای ویتامین E هستند.