رژیم های غذایی در بیماریهای شایع موجب نازایی
در این بخش، رژیم های غذایی در بیماریهای شایع در زنان که می توانند موجب نازایی شوند، توضیح داده خواهد شد.
سوءمزاج های رحم
پیشتر بیان شد، بیماری هایی که تابع سوءمزاج هستند، به دو دسته ساده و مادی تقسیم می شوند. در سوءمزاج ساده، فقط کیفیتی از کیفیات چهارگانه (گرمی، سردی، تری و خشکی) افزایش می یابد و عضو را از حالت اعتدال خارج میکند. اما در سوءمزاج مادی، ماده یعنی یک یا چندتا از اخلاط چهارگانه صفرا، دم، بلغم و سودا، از نظر کمیّت یا کیفیت دچار تغییر می شوند و می توانند مزاج عضوی خاص یا کل بدن را از اعتدال خارج کنند.
یکی از روشهای تشخیص سوءمزاج های مادی رحم، قرار دادن تکه ای پارچه کتانی سفید هنگام خواب شبانه در واژن است (در ایام غیر از عادت ماهیانه). صبح پارچه را در آورده و بگذارند در آفتاب خشک شود. بر اساس رنگ اثر روی پارچه می توان به سوءمزاج رحم پی برد. رنگ سرخ، سفید و زرد بهترتیب دلیل بر غلبه خون، بلغم و صفرا است. رنگ سیاه، سبز یا کبود نیز حاکی از غلبه سودا در رحم است.
روش دیگر در تشخیص سوءمزاج های رحم توجه به نشانه های بالینی است که در جدول زیر آورده شده است. پس از تشخیص سوءمزاج رحم، با استفاده از روشهای غذایی متناسب با آن و مصرف برخی داروها که توسط متخصص طب سنتی تجویز میگردد، درمان صورت می پذیرد.
تغذیه در سوءمزاج های رحم
غذاهای توصیه شده در سوءمزاج گرم رحم: استفاده از مواد غذایی سردی بخش (مبرّده) مانند تخم هندوانه، تخم کدو، کدو، کاسنی، ماءالشعیر، عصاره برگ خرفه و عصاره برگ لسان الحمل (بارهنگ)، ماش یا مغز بادام.
غذاهای توصیه شده در سوءمزاج سرد رحم: استفاده از مواد غذایی گرمی بخش (مسخّنه) مانند انجیر، خرما، زنجبیل، نخود، عسل، پونه، آویشن، زنیان، شنبلیله، شورباى خروس که در آن نخود و شبت و تخم رازیانه ریخته شده است.
غذاهای توصیه شده در سوءمزاج تر رحم: استفاده از مواد غذایی خشکی آور (مجفّف) مانند نخود، گوشتهای بریان شده همراه ادویههایی مانند دارچین و پونه، استفاده از مواد غذایی ملطف مانند نخودآب، انجیر، زیرباج با گوشت مرغ و بزغاله، سکنجبین با نبات، پرهیز از لبنیات.
جدول- علائم بالینی در انواع سوءمزاج های رحم
سوءمزاج رحم |
علائم بالینی |
گرم |
|
سرد |
|
مرطوب |
|
خشک |
|
غذاهای توصیه شده در سوءمزاج خشک رحم: استفاده از مواد غذایی تریبخش (مرطّبه) مانند: فالوده سیب، شوربای چرب، نوشیدن شیر در صبحگاه، شیره بادام، روغن کنجد شبها هنگام خواب، روغن زرد، ماءاللحم، ماهى تازه، نخودآب و شیره انگور.
- لازم به تذکر است که در صورت وجود سوءمزاج مادّی و غلبه خلط، استفاده از منضج و مسهل مربوط به آن خلط ضروری است که این کار باید زیر نظر متخصّص انجام شود.
احتباس طمث آمنوره (قطع قاعدگی)
فاصله طبیعی بین دو عادت ماهیانه از 20 تا 32 روز است. اگر این فاصله بیش از 40 روز باشد، احتباس طمث یا آمنوره اطلاق میشود. آمنوره با ایجاد اختلال در تخمکگذاری، می تواند موجب نازایی شود. از جمله عللی که می تواند سبب قطع قاعدگی بدون بارداری شود، برودت (سردی) یا غلظت خون، غلبه حرارت (گرمی)، غلبه یبوست (خشکی) و کمخونی است؛ که متناسب با علت به وجود آورنده آن، از رژیم های غذایی و دارو زیر نظر متخصص طب سنتی میتوان استفاده کرد.
در ادامه به علائم و نشانه های انواع احتباس طمث اشاره می کنیم تا افرادی که به قطع قاعدگی مبتلا هستند؛ بتوانند غذاهای مناسب خود را انتخاب کنند:
نشانه های احتباس طمث ناشی از برودت یا غلظت خون: افزایش حجم ادرار، سفیدی و غلظت ادرار، مدفوع بلغمی، خواب سنگین و آشفته، زیادی آب دهان، سفیدی غیرطبیعی رنگ بدن و سستی عضلات، سبزی و سردی رگها.
نشانه های احتباس طمث ناشی از غلبه حرارت: اضطراب، وحشت، اندوه، طپش غیرطبیعی قلب، احساس سنگینی در عانه، احساس خشکی در رحم، متورم بودن عروق بدن، گرمی عروق.
نشانه های احتباس طمث ناشی از غلبه یبوست: احساس خشکی در واژن و رحم، لاغری بدن، خالی بودن عروق بدن.
نشانه های احتباس طمث ناشی از کمخونی: تکیدگی و لاغری بدن، احساس ضعف عمومی، زردی رنگ چهره و بدن، وجود اسباب ایجاد کمخونی مانند گرسنگی کشیدن و رنج و تعب زیاد و استفراغات (خروج مواد از بدن) مانند افزایش خونریزی قاعدگی، خونریزی بواسیر و خونریزی بینی و ... .
ممکن است دراینجا سؤالی پیش بیاید که علائم عمومی بدن به چه علت در بیماریهای رحمی ایجاد می شود؟
رحم از دیدگاه حکمای طب سنتی، عضوی شریف (با اهمیت) است؛ سوءمزاج و بیماریهای آن به تمام بدن سرایت میکند و آن را تحت تأثیر قرار میدهد. از طرفی دیگر ممکن است در اثر تدابیر نادرست یعنی رعایت نکردن قوانین مربوط به خوردن و آشامیدن، خواب و بیداری، ورزش و سکون و... سوءمزاجی در بدن به وجود آید که در کل بدن منتشر شده و رحم را هم درگیر کند.
نکته مهم دیگر: اگر بیماریهای رحم (مانند احتباس طمث) درمان نشود، می تواند بیماریهایی شدید به دلیل عدم دفع خون زائد در سایر اندامهای بدن را ایجاد کند. بنابراین درمان مناسب در بیماریهای رحمی موجب حفظ سلامتی در زنان است. از جمله بیماریهایی که میتواند ناشی از احتباس طمث ایجاد شود به سرطان رحم، نازایی، امراض معده مانند ضعف هاضمه و از بین رفتن اشتها و حالت تهوع و سوزش دهانه معده، امراض سر مانند صرع، امراض سینه مانند سرفه و تنگی نفس، درد کمر و گردن، درد چشم و گوش و بینی و..... میتوان اشاره کرد.
غذاهای مناسب برای انواع احتباس طمث:
احتباس طمث ناشی از سردی: افزودن ادویه جات گرم مانند دارچین، زیره ، زعفران، رازیانه، هل، میخک به غذاهایی که طبعی سرد دارند.
احتباس طمث ناشی از غلظت خون: استفاده از ادویه های لطیف و رقیق کننده خون مانند زعفران، دارچین، پونه، زنجبیل و غذاهای قاعده آور مانند نخودآب.
احتباس طمث ناشی از رطوبت: استفاده از ادویه های گرم و خشک کننده مانند پونه به همراه آب عسل، دارچین، زنجبیل.
احتباس طمث ناشی از حرارت: استفاده از شیره تخم خرفه،گوشت پرندگان، شربت سیب با گلاب.
احتباس طمث ناشی از خشکی: مصرف غذاهای مرطب مانند تخممرغ نیمبرشت، روغن بادام شیرین، شوربای چرب، شیر.
احتباس طمث ناشی از کم خونی: مصرف غذاهای غلیظ (با توجه به مزاج و قدرت هاضمه) مانند حلیم، حلوای زردک تهیه شده از نشاسته، و غذاى مقوى مانند زرده تخممرغ نیمبرشت، گوشت مرغ و شوربای آن، مواد غذایی شیرین، گوشت گوسفند جوان، و شیر، مفرحات قلب و مقویات معده.
مقویات معده به تناسب مزاج معده عبارتند از: آب انار، آب لیمو و سماق، گوشت مرغ پخته شده با ادویهجاتی مانند هل، زعفران، دارچین، زیره، میخک و سماق، پسته، کشمش، مربای زنجبیل، مربای هلیله و آمله، میوههای قابض مانند به و سیب، شربت سیب و به و گلاب و شربت غوره، شربت انار و به و زرشک و سیب، عرق بیدمشک و گلاب، نعناع و پونه، زردک، بسر (غوره خرما)، بادام بو داده، سبزیجات مفید برای معده عبارتند از کرفس، شاهتره، کاهو برای معدههای مایل به حرارت. مقویات معده در معده سرد عبارتند از: زنجبیل و مربای آن، ماش، فلفل مخلوط با غذا، کرفس و آب آن و پیاز با سرکه پرورده و ترشی کبر و انیسون و پیاز در حد کم. از مقویات بی نظیر معده عبارت است از: میخک در سیب فرو کرده به طوری که سر میخک کمی بیرون بوده و تمام میخک در سیب داخل شود و چند روز همینطور بماند بعد میخک را درآورده استفاده نمایند که برای تقویت معده بینظیر است.
مفرحات قلب عبارتند از: گلسرخ، سیب، ریحان، گشنیز، گلاب، زرشک بدون هسته، شربت سیب و زعفران، پسته، نعناع، به، زعفران، هل و میخک.
شرکت کردن در مجالس فرح افزا (شادیبخش) و تفریحات سالم، تنظیم ساعات خواب، استراحت کافی و حمام رطوبت بخش هم مفید است.
احتباس طمث ناشی از چاقی: کم کردن مقدار غذا، آشامیدن شربتهای ترش مانند سکنجبین ترش و شربت لیمو، آشهای ترش با سرکه و مواد غذایی ترش که گوشت نداشته باشد.
مواد غذایی مؤثر در رفع احتباس طمث که در اقسام مختلف آن قابل استفاده است: کلم، ترب، کرفس، شلغم، لوبیا قرمز، چلغوزه، پسته کوهی، شاهی، پیاز بریانشده، نخود، زردک، کنجد، دارچین، سیاهدانه، جوشانده شنبلیله با خرما و مربای زنجبیل. این مواد غذایی در اصطلاح طب سنتی، مدرّ حیض (قاعده آور) هستند.
اختلالات در تخمدانها
در طب سنتی ایرانی از تخمدان و لوله های فالوپ به انثیین و اوعیه منی یاد شده است. اختلال در این اندامها به دو دسته مشکلات ساختمانی و عملکردی تقسیم میشوند. از جمله اختلالات شایع در انثیین، غلبه برودت در بیضهها است که می تواند با ایجاد اشکال در ورود و خروج مواد لازم به انثیین سوءمزاجی را در تخمدانها ایجاد کند. بر اساس تجارب بالینی مؤلفان به نظر میآید که تخمدانهای پلی کیستیک در نتیجه غلبه سردی و گاهی سردی و تری در آن اندام ایجاد میشود. سوءمزاج بلغمی (سرد و تر) عامل ایجاد کیست بوده و پس از تشکیل کیست، به خصوص با مزمن شدن بیماری، سوءمزاج سوداوی (سرد و خشک) هم می تواند به آن اضافه گردد.
غذاهای مناسب در تخمدان های پلی کیستیک
رحم عضوی است که با اعضای رئیسه قلب، دماغ و کبد مشارکت دارد. بنابراین سلامت یا بیماری هر یک از اعضاء رئیسه بر رحم و انثیین مؤثر میباشد؛ همانگونه که بیماریهای رحم میتواند بر اعضاء رئیسه مؤثر واقع شود. توجه به سلامت کبد که یکی از اعضاء رئیسه است نقش مهمی در حفظ سلامتی تخمدانها دارد. برای پیشگیری و کمک به درمان در اختلات تخمدانها بهتر است اقدامات زیر انجام شود:
- در رأس امور قوانین کلی تغذیه که پیشتر آورده شد، باید رعایت شوند.
- بیماران مبتلا به کیست تخمدان باید از غذاهای غلیظ پرهیز کنند مانند: پیتزا، الویه، حلیم، کلهپاچه، شیربرنج، حلوا، شیرینیهای قنادی که خیلی چرب و شیرین هستند، موز، لوبیا، انبه، غذاهای تهیه شده از آرد مانند آش رشته و ماکارونی.
- برای جلوگیری از به وجودآمدن انسداد و درنتیجه عدم تبادل مواد لازم و جمع شدن موادی که باید دفع شوند، یا اگر انسدادی ایجاد شده، برای رفع انسداد، مداومت درخوردن سکنجبین توصیه میشود.
- در صورتی که سوءمزاج غالب، سردی و تری یعنی بلغم باشد، توصیه میشود از غذاهای سرد و تر مانند ماست و دوغ، خیار، گوجه، برنج، ماهی، اسفناج، کدو، کاهو، کیوی، توتفرنگی، مرکبات، آلبالو و گیلاس، هلو و انواع آلو، پرهیز شود و در صورت تمایل به مصرف این مواد غذایی آنها را با مصلحاتشان استفاده کنند. مصلحات این غذاها عمدتاً شامل غذاها و ادویهجات گرم و خشک هستند که عبارتند از: عسل، زعفران، زیره، زنجبیل، فلفل، سیاهدانه، هل، دارچین، نعناع و آویشن، پونه، زنیان.
- استفاده از روشهای ضد چاقی که در قسمت چاقی برای کاهش وزن آورده شده است.
- اگر مزاج بیمار به سمت سوءمزاج سوداوی رفته باشد، باید از غذاهای مولد سودا نیز پرهیز کند که عبارتند از: گوشت گاو، گوشت خشککرده و مانده و سایر گوشتهای غلیظ مانند گوشت شتر، عدس، کلم، بادنجان، پنیر کهنه، قارچ، سرکه کهنه، باقلا، نان با درصد بالای سبوس، ماهی شور، خرما، کرفس، سیر، پیاز، خردل، ترب، شوید، شنبلیله، کنگر، غذاهای تند و شور و خیلی ترش، انبه و میگو. غذاهای مفید در سوء مزاج سوداوی: پاچه بزغاله و بره، جوجه مرغ فربه، زرده تخممرغ نیمبرشت، حریره از مغز گندم و شکر و روغن بادام، بادام ، انجیر خشک، مویز. در بیماران سوداوی به دلیل خشکی بدن باید با اقدامات زیر به افزایش رطوبت بدن پرداخته شود:
- مصرف مرطبات (مواد رطوبتبخش) باید افزایش یابد. برای نمونه: ماءالشعیر طبی، شیر گاو، تخممرغ نیمبرشت، استفاده از روغن بادام شیرین در غذاها، ماءاللحم، حریرهها با روغن، سبزیجاتی مانند کاهو و خرفه و اسفناج، انار شیرین، شورباهای چرب، فرنی، جوجه مرغ، شیره انگور، شکر سرخ.
- از غذاهای آبکی ( انواع سوپ، آش، آبگوشت، خورش) استفاده شود.
- به جای غذاهای سرخ شده و کبابی، از غذاهای آبپز و بخارپز استفاده شود.
- از مصرف زیاد غذاهای گرم و خشک مانند عسل و ادویهجات، پرهیز شود.
نکات و توصیه ها:
- توصیه به مصرف غذاهای مرطب درصورت غلبه خشکی است و اگر فردی دچار سوءمزاج سرد و یا تر باشد؛ دریافت بیشتر مرطبات میتواند شدت بیماری را بیشتر و روند درمان را آهسته تر کند.
- در سوءمزاج سوداوی، به طور کلی رژیم غذایی روزانه فرد از نظر سردی و گرمی، باید معتدل مایل به گرمی و از نظر تری و خشکی، باید مرطوب باشد. بنابراین مصرف غذاها و ادویهجات گرم و خشک به طور کلی ممنوع نیستند. بلکه برای جبران سردی برخی غذاها مانند کاهو، خرفه و اسفناج که در بالا توصیه شدند، میتوانند استفاده شوند. اما باید توجه کرد که مصرف آنها درحد متعادل بوده و تنها به اندازه جبران سردی غذاها باشد، به همین دلیل در مطلب بالا به پرهیز از مصرف زیاد این مواد توصیه شده است.
- مصرف غذاهای خشک مانند کباب و سرخکردنیها، کاملاً ممنوع نیستند و اگر استفاده شدند در طول آن روز باید از مرطبات بیشتری استفاده شود؛ یا این نوع غذاها باید همراه سوپ استفاده شوند؛ که ابتدا باید غذای رقیق یعنی سوپ و سپس غذای غلیظ یعنی کباب یا غذای سرخ کرده میل شود.
- در بسیاری موارد فردی که در حال حاضر مبتلا به سوءمزاج سوداوی است، مدتی قبل مبتلا به سوءمزاج بلغمی بوده است و در واقع بلغم او از شدت سردی تبدیل به سودا شده است. این افراد معمولاً برخلاف افرادی که از ابتدا به سوءمزاج سوداوی مبتلا شدهاند، بدنهای چاقی دارند. در این افراد، مواد غذایی مولد سودا، منع میشوند اما توصیه به مصرف مرطبات هم انجام نمیشود.
- تشخیص دقیق سوءمزاجها توسط متخصص امری اجتنابناپذیر بوده و توصیههای موجود، توجیهی برای اقدام به خود درمانی و مراجعه نکردن به متخصص طب سنتی نیست.
اندومتریوز
تجارب بالینی مؤلفان، نشان میدهد ابتلاء به این بیماری و فیبروم از زمان نوجوانی و بلوغ شکل میگیرد و به تغذیه و سلامتی بدن ارتباط بسیاری دارد. و از طرفی سوءمزاج سوداوی میتواند در ایجاد اندومتریوز نقش داشته باشد. بنابراین توصیههای غذایی بیان شده در کیستهای تخمدان ناشی از سوءمزاج سوداوی در آندومتریوز نیز کاربرد دارد. در این بیماری نیز باید از مصرف غذاهای غلیظ که در مبحث کیست تخمدان نام برده شدند، پرهیز شود. واضح است که قوانین کلی تغذیه نیز که پیشتر آورده شد، باید رعایت شوند.
میوم و فیبروم
فیبرومها اگر مشکلات جایگزینی برای سلول تخم ایجاد نکنند نمیتوانند موجب ناباروری گردند. البته احتمال سقط در فیبرومهای بزرگ وجود دارد.
بر اساس تجارب بالینی مؤلفان و تطبیق علائم این بیماریها با علائم بیماریهای رحمی در منابع معتبر طب سنتی ایران، در ایجاد فیبروم هر چهار خلط دخالت دارند. باید توجه کرد که شروع و ادامه یافتن و تثبیت سوءمزاج در هر فرد بسته به شرایط با یکی یا دو تا از اخلاط است؛ لذا توصیههای غذایی بیان شده در کیست تخمدان و آندومتریوز در این موارد نیز کاربرد دارد.
به طور کلی در مزاجهای سرد و سوءمزاجهای سرد مانند سوءمزاج سوداوی و بلغمی، باید از مصرف غذاهای غلیظ پرهیز شود و اگر احیاناً مصرف غذای غلیظ اتفاق افتاد باید از ادویهجاتی که غلظت را کم و تعدیل میکنند استفاده شود.
مشکلات اندامهای دیگر
در طب سنتی ایرانی، اعتقاد بر این است که ماده اولیه منی (حکما برای زن هم منی قائل شدهاند که میتوان آن را با تخمک تطبیق داد) از همه اعضاء به خصوص اعضاء رئیسه (یعنی مغز، قلب و کبد) بهدست میآید. با این دیدگاه، هرگونه اختلال در اعضاء دیگر میتواند منجر به نازایی شود. برای مثال:
- ضعف مغز؛ مانند نارسایی زودرس تخمدان در اثر استرس شدید یا هرگونه اختلال در مسیر تولید هورمونهای جنسی
- ضعف قلب
- ضعف کبد
- ضعف معده و دستگاه گوارش؛ که غذای سایر اندامها را تأمین میکنند و اختلال در آنها باعث بروز مشکل در همه اعضاء میشود.
غذاهای تقویت کننده اعضاء را می توانید در مطلب با عنوان «غذاهای تقویت کننده اعضا» بخوانید.
بنابراین زنانی که مبتلا به بیماریهایی مثل افسردگی، کبد چرب، مشکلات قلب یا اختلالات گوارشی هستند؛ باید ابتدا بیماریهای زمینه ای را رفع کنند تا بارداری آسان و سالم داشته باشند.
استفاده از تقویت کننده های اعضاء میتواند از این دسته از ناباروری ها پیشگیری و گاهی درمان کند.
لاغری مفرط
علل لاغری مفرط عبارتند از:
- کم رسیدن غذا به بدن ناشی از کم خوردن
- مصرف زیاد غذای لطیف که از آن در بدن خون رقیق تولید میشود
- مانند مداومت و مصرف زیاد ادویه جاتی مانند زعفران، فلفل، دارچین، خردل، آویشن، پونه و زیره و نیز میوه ها و سبزیجات مانند کاهو، خیار و کدو [93].
- مداومت بر مصرف غذاهایی که غذاییت کافی ندارند
- ضعف قوه هاضمه یا جاذبة اعضاء به سبب: فساد مزاج اعضاء که ناشی از سوءمزاج است و بیشتر به سبب سوءمزاج سرد ایجاد میشود، و سایر علل آن عبارتند از بیحرکتی بسیار و ترک ورزش
- فساد خون ناشی از مصرف غذاهای فاسد و نامطبوع
- بیماری در احشاء مانند انسداد در کبد یا عروق آن و یا بزرگی طحال
- وجود انگل در روده
- تنگی منافذ غذا به سبب، انسداد از اخلاط و غلبه خشکی
- زیادی تحلیل در بدن به سبب گشادی روزنه های بدن، ورزش سریع، هم و غم، زیادی نزدیکی و بیماریهایی که سبب تحلیل میشوند
برای درمان لاغری مفرط حتماً باید سبب و عامل ایجاد آن برطرف شود و همزمان از غذاهای شور و ترش پرهیز شده و غذاهای چاق کننده استفاده شود مانند:
ماءاللحم، میوه ها، غذاهای شیرین، شیربرنج، شیر گاو و گوسفند، شکرسرخ، حلیم، کله و پاچه، گوشت پرندگان مانند جوجه، کبک، گوشت بره و بزغاله، مویز، پسته، سویق جو با شکر، کنجد با شکر و مغزها مانند فندق و پسته و بادام با شکر، تخممرغ نیمبرشت، گوشتهای پر رطوبت مانند بره شیرخوار و ماهی تازه، سبزیهای بارد مانند کاهو و خیار و کدو، گوشتهای چربیدار، موز، انجیر، انگور، کره، سیراب و شیردان، حلوای زردک، حلوای مغزها (فندق، پسته، بادام و گردو)، فرنی، مغز حیوانات، پستان حیوانات و باقلای تازه.
نکته1: از طرفی مداومت و مصرف زیاد سبزیجات مانند کاهو، خیار و کدو، به عنوان عاملی که سبب تولید خون رقیق در بدن و لاغری میشوند نام برده شدند و از طرف دیگر به عنوان غذاهای چاق کننده؛ باید توجه کرد که اگر عمده غذای مصرفی فرد غذاهای لطیف باشد، مصرف این سبزیجات سبب لاغری میشوند اما اگر عمده غذاهای مصرفی غذاهای غلیظ باشند، مصرف این سبزیجات به دلیل سردی و تری و تولید بلغم سبب چاقی میشوند.
نکته2: در مورد مصرف غذاهای غلیظ مانند حلیم و کله و پاچه، باید به قوت هضم بیمار و وضعیت معده او توجه شود؛ یعنی باید تا جایی استفاده شوند که معده قادر به هضم آنها باشد.
دستور چند غذای چاق کننده
- نخود، باقلاى مقشر (پوست کنده)، و مغز تخم کدوى شیرین را کوبیده و با مقدارى روغن بپزند و با آب انار شیرین مخلوط کرده کمى حرارت دهند و در انتها کمى کشک به آن اضافه کنند. زمانى که آب آن کاملًا تبخیر شد، مانند حلوا هر روز مقدارى از آن (حدود 5 قاشق غذاخورى) مصرف کنند.
- 120 گرم نخود سفید را در شیر بخیسانند تا شیر کاملاً جذب آن شود. سپس، نخودها را در محل خشکى پهن نموده، پس از خشک کردن، آنها را کاملًا آرد کرده، حدود 35 گرم از آرد نخود را همراه 7 گرم از آرد برنج یا آرد جو یا آرد گندم (هر کدام که موجود بود) و 17 گرم پودر تخم خشخاش سفید مخلوط کرده، با شیر تازه گاو به شکل فرنى بپزند. سپس، مقدارى قند به آن اضافه نموده، هر روز صبح قبل از صبحانه میل کنند. مصرف آن باید تا زمانى که اثر آن ظاهر شود ادامه یابد.
- یک کیلو مویز بدون هسته را در آب بجوشانند تا دو ثلث آب آن بخار شود، 250 گرم عناب را هم جوشانده به آن اضافه کرده، سپس آن را صاف کرده به آن 10 قاشق غذاخوری مغز بادام شیرین، 10 قاشق غذاخوری مغز تخم کدو، و 5 قاشق غذاخوری صمغ عربى تفت داده کوبیده شده اضافه کنند. 2 قاشق غذاخوری روغن بنفشه و 5 قاشق غذاخوری روغن پیه مرغ فربه را داخل آن کرده، مجدداً بجوشانند تا مانند حلوا شود و روغن بیندازد. حلوا را میل کنند و با روغن به دست آمده هر روز بدن را ماساژ دهند.
چاقی
حکیم ناظم جهان در کتاب اکسیر اعظم از قول شیخ الرئیس ابن سینا می نویسد: "زنان چاق حامله نمی شوند و اگر حامله شوند، سقط می کنند".
توصیه های غذایی
- کم کردن غذا
- استفاده از غذاهایی که خاصیت غذایی کمی داشته باشند
- به این منظور میتوان از میوه و سبزیجات استفاده کرد. در مورد افرادی که اشتهای زیاد دارند توصیه میشود قبل از غذا یک بشقاب سالاد با کمی روغن زیتون و آبلیمو میل کنند. سالاد مصرفی در این افراد باید بیشتر حاوی سبزیجات گرم مانند کرفس، کلم و هویج باشد. استفاده از سبزیجات سرد مانند کاهو، خیار و گوجهفرنگی سبب افزایش بلغم در بدن و افزایش استعداد چاقی خواهد شد. یعنی در مراحل اولیه به دلیل کم شدن غذای دریافتی بدن لاغر میشود اما با ادامه به دلیل سرد شدن بیشتر بدن، استعداد چاقی تشدید میشود.
- زیاد کردن فاصله وعدههای غذایی و در صورت امکان، بسنده کردن به یک یا دو وعده
- لفظ "در صورت امکان" بیانگر این قاعده کلی در ارائه رژیم غذایی به بیماران است که، باید قوت و یا ضعف بیماران را هم درنظر گرفت و اگر بیماری دچار ضعف باشد امکان حذف یک وعده از غذای او ممکن نیست.
- استفاده از نان خشک و نان جو
- استفاده از غذاهای خشک مانند کبابها
- استفاده زیاد از ادویهجات تند و نمک در غذا
- در مورد استفاده از نمک باید به بیماریهای همراه از جمله فشار خون توجه شود توجه به بیماریهای زمینهای و مزاج مهم است. استفاده از ادویه و نمک با نظر متخصص طب سنتی انجام گردد.
- استفاده از عرق زیره همراه آب آشامیدنی
- عرق زیره نباید طولانی مدت استفاده شود چون میتواند منجر به زرد شدن پوست شود.
- استفاده از سیر و پیاز به مقدار زیاد در غذاها
- استفاده از سیر و پیاز خام در افرادی که مبتلا به سینوزیت، آلرژی، درد مفاصل و بیماریهای سیستم عصبی مانند میگرن یا انواع سردردها، سرگیجه، اختلال حافظه و ... میباشند، ممنوع است زیرا این بیماریها را تشدید میکنند.
- منظور از مقدار زیاد، مقداری است که از مصرف قبلی فرد بیشتر باشد البته مقدار دقیق آن با توجه به وضعیت فرد باید توسط متخصّص تغذیه یا طب سنتی مشخص شود.
- استفاده از سرکه صبح ناشتا
- باید توجه شود که فرد مبتلا به التهاب و زخم دستگاه گوارش، سرفه، بیماریهای سیستم مغزی عصبی، بیماریهای اعصاب و روان و درد مفاصل نباشد.
- استفاده از سرکه باید کوتاه مدت باشد زیرا ادامه آن مجدداً باعث سردی بدن و افزایش استعداد چاقی میشود.
- استفاده از زیتون سبز شور و لیمو با نمک
- در صورت اشتهای زیاد، استفاده از غذای چرب برای زود سیر شدن
- قطعاً این دستور غذایی یک دستور موقت است زیرا ادامه آن خود سبب چاقی میشود.
- تبدیل مزاج یعنی استفاده از غذاهای گرم برای تبدیل مزاج سرد که عامل چاقی است به مزاج گرم
- این دستور باید تحت نظر پزشک متخصص طب سنتی انجام شود تا هر وقت تبدیل مزاج انجام شد، به موقع تدابیر تغییر کند زیرا ادامه بیرویه آن میتواند منجر به برعکس شدن قضیه و ایجاد سوءمزاج گرم شود.
معین های حمل
گاهی نازایی بدون دلیل است و زوجین هر دو سالم بوده و علت ناباروری مشخص نیست. در این موارد میتوان از داروها و غذاهایی استفاده نمود که قدرت باروری در زن و مرد را افزایش میدهند. این مواد غذایی یا ادویههای دارویی، معین یا کمکرسان به بارداری نام دارند. از غذاهایی که میتوانند به بارورشدن کمک نماید میتوان به چند نمونه زیر اشاره نمود:
- میگو تازه، طبیعتش گرم و تر است. موجب افزایش نیروی جنسی میشود. تولیدکننده خون صالح و مقوّى رحم و معین حمل است
- خوردن تخم گزنه بعد از تمام شدن قاعدگی یک قاشق مرباخوری در یک لیوان شیر گرم به مدت ده روز
- خوردن کباب گوشت قلب شتر بعد از پاک شدن
- مداومت در خوردن هلیون (مارچوبه) به شکل پخته شده در غذاها یا همراه با غذا